Vliesbehang plaatsen: Tips en stappenplan

Van allle behangsoorten is vliesbehang veruit één van de makkelijkste soorten om op te hangen. In tegenstelling tot traditioneel behangpapier hoef je niet langer de banen in te smeren met lijm maar wel de muren. Zo heb je geen behangerstafel meer nodig en gaat je papier niet slap hangen van de lijm. Hoe vliesbehang plaatsen en waarmee je rekening moet houden vind je terug in dit artikel.

Behangpapier kopen? Bekijk het volledige aanbod in de webshop

 

De voorbereiding

Om vlot te kunnen behangen is een grondige voorbereiding heel belangrijk. Maak de ruimte vrij, schuur de muren ruw af en maak je kamer vervolgens stofvrij. Dek vervolgens de kamer, lichtschakelaars en stopcontacten af.

 

Hoe vliesbehang plaatsen

Het plaatsen van vliesbehang is erg eenvoudig. Je begint best centraal in de ruimte en tekent een verticale lijn af met een waterpas. Meet nu de totale lengte af en snij een strook af die 5 centimeter langer is. Wrijf de muur vervolgens goed in met glasvezellijm of vliesbehanglijm. Nu kan je de strook van boven naar beneden plaatsen volgens de verticaal afgetekende lijn. Druk het papier meteen goed aan en zorg dat er geen luchtbellen meer vastzitten onder je papier. Eens de eerste band vliesbehang geplaatst is hoef je de overige exemplaren netjes tegen de vorige te bevestigen. Werk hier steeds naar de buitenkant toe waar nog geen vliesbehang is. Zo voorkom je dat er overlappingen zijn tussen de verschillende stroken.

Renovatievlies plaatsen

Je kan er ook voor opteren om de banen 5 centimeter horizontaal te laten overlappen. Vervolgens kan je met een scherp breekmes een rechte snede maken. Zo sluiten de de banden vliesbehang netjes aan op elkaar. Wel opletten dat je nog even kijkt of er voldoende lijm onder het behang zit.

 

Renovatievlies

De meeste mensen kennen vliesbehang als fotobehang of gekleurd behangpapier. Daarnaast heb je ook overschilderbaar vliesbehang dat gaatjes en scheuren verstopt. Dit type vliesbehang wordt ook wel renovatievlies genoemd. Goedkoop en kwalitatief renovlies vind je hier.