Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.be Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.be

Afwasbaar behang: Soorten & Werkwijze

Behang dat al een tijdje aan de muur hangt blijft er niet als nieuw uitzien. Daar heeft afwasbaar behangpapier een grote troef. Je kan het makkelijk reinigen waardoor het er snel terug als nieuw uitziet. Alles over de verschillende soorten afwasbaar behang en hoe je de reiniging het best aanpakt ontdek je in dit artikel.

Behangpapier kopen? Bekijk het volledige aanbod in de webshop

 

Soorten afwasbaar behang

Lang niet elke soort behangpapier is afwasbaar. Jouw keuze zal dus al heel wat gelimiteerder zijn dan bij een zoektocht naar gewone behangsoorten.

 

1. Vinyl behang

In tegenstelling tot standaard behangpapier, waar de afwerkingslaag uit papier bestaat, bestaat vinyl behang uit een plastic afwerkingslaag. Die afwerkingslaag maakt het behangpapier uitermate geschikt voor een grondige reinigingsbeurt waarbij vuil makkelijk te verwijderen is.

Vinyl behangpapier is bovendien niet alleen scheurvast. Het is ook goed bestand tegen water, wat het een prima keuze maakt voor vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer.

⇒ Van plan om vinyl behang aan te kopen of benieuwd naar de prijs?
Bekijk het aanbod in de webshop.

 

2. Vliesbehang

Vliesbehang heeft zoals de naam het zegt een vlieslaag, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort is erg stevig, scheur- en krimpvast én makkelijk afwasbaar. Vliesbehang is wel minder sterk dan vinyl behangpapier. Je gebruikt bij het reinigen dus best een zachte spons of licht vochtige doek.

Vliesbehang is niet alleen makkelijk aan te brengen. Het is ook erg eenvoudig te schilderen. Vliesbehang wordt dan ook meestal gekozen met de bedoeling het te overschilderen. In dat geval ga je best voor een kwalitatieve en afwasbare verf om het behang reinigbaar te houden.

⇒ Van plan om vliesbehang aan te kopen of benieuwd naar de prijs?
Bekijk het aanbod in de webshop.

 

3. Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is door het glasvezel materiaal sterk en resistent en daarom erg geschikt voor het opknappen van oude of beschadigde muren. Kleine beschadigingen worden weggewerkt en verder scheurvorming in de muur wordt voorkomen.

Verder is glasvezelbehang heel duurzaam, stootvast, reinigbaar én waterbestendig. Ideaal dus voor gebruik in vochtige ruimtes of kinderkamers. Na enkele jaren zullen de hoeken donker en dof beginnen worden. Met een licht sopje zeep kan je de wanden er gelukkig weer als nieuw laten uitzien.

Een nadeel is dat glasvezelbehang moeilijk verwijderd kan worden. Het is wel makkelijk te overschilderen. Net zoals bij het schilderen van vliesbehang, kies je ook hier best voor voor een kwalitatieve en afwasbare verf om het behang reinigbaar te houden.

⇒ Van plan om glasvezelbehang aan te kopen of benieuwd naar de prijs?
Bekijk het aanbod in de webshop.

afwasbaar behangpapier

 

Voordelen en nadelen van afwasbaar behangpapier

Het grote voordeel van afwasbaar behang spreekt voor zich. Wanneer het vervuild is valt het makkelijk te reinigen waardoor het er snel terug als nieuw uitziet. Vooral in veel gebruikte ruimtes of ruimtes waar sowieso meer ‘vervuiling’ plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld de keuken, kan dat handig zijn.

Behang dat afwasbaar is heeft bovendien een veel langere levensduur t.o.v. andere soorten behang, wat voordelig is voor jouw portemonnee.

Toch zijn er ook minpuntjes verbonden aan afwasbaar behangpapier. De aankoop is door de kwalitatieve afwerking iets duurder dan het klassieke behangpapier. Je bent ook veel beperkter in keuze omdat niet elke behangsoort reinigbaar is.

 

Hoe kan je afwasbaar behangpapier schoonmaken?

Eerst en vooral is het sterk aangeraden om behangpapier, of dat nu afwasbaar is of niet, regelmatig af te stoffen. Stof is de grootste oorzaak van vuil behang omdat het diep in de poriën van het behangpapier kruipt.

Afwasbaar behangpapier reinig je best met een milieuvriendelijk sopje dat de lijm niet aantast. Een mengsel van 1 theelepel olijfoliezeep en 500ml warm water wordt daarvoor vaak gebruikt. Het mengsel breng je dan in cirkelvormige bewegingen aan met een spons of doek.

TIP: Reinig telkens een klein deel per keer en gebruik niet teveel van het mengsel ineens om te voorkomen dat het behangpapier te nat wordt.

 

Op zoek naar advies op maat of wil je jezelf verzekeren van kwaliteit en een mooi resultaat door het behangpapier te laten aanbrengen door een vakman? Via onze offertepagina kom je in contact met verschillende specialisten in behangwerken. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.
✓ Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

behang afwasbaar