Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.be Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.be

Textielbehang: soorten en prijzen

Ben je je klassieke behangpapier beu en op zoek naar behang met een speciale textuur? Dan is textielbehang misschien iets voor jou! In dit artikel kom je meer te weten over de eigenschappen en prijzen van stoffen behang. Ook kan je inspiratie opdoen door de verschillende uitvoeringen.

Behangwerken laten uitvoeren? Klik hier voor meer informatie.

 

textielbehang

Wat is textielbehang?

Textielbehang is een behangsoort die bestaat uit natuurlijke textielvezels zoals wol, linnen, katoen, zijde of jute.

Ook kunnen de vezels (deels) synthetisch zijn. Deze vezels zijn vastgeplakt op een onderlaag van papier of vlies.

Met textielbehang creëer je een unieke, warme en modieuze sfeer in huis dankzij de uiterst decoratieve uitstraling ervan.

Stoffen behang is niet enkel in effen uitvoeringen te verkrijgen. Ook patronen kunnen namelijk in het textielbehang worden aangebracht. Dit gebeurt volgens een techniek die we flockage noemen. Bij flockage worden de vezels voor het motief volgens een bepaalde druktechniek (met hitte) op het behang aangebracht.

 

Prijzen van textielbehang

Door zijn exclusief karakter is het prijskaartje van textielbehang eerder aan de hoge kant. Prijzen kunnen sterk verschillen van merk tot merk, maar voor een kwalitatieve rol van 1 meter breed en 10 meter lang mag je rekenen op een kostprijs van 120 à 150 euro. Deze prijzen zijn exclusief plaatsingskosten. Bekende merken voor stoffen behang zijn bijvoorbeeld Arte en Eijffinger.

Wil je behangen met stof en deze werken laten uitvoeren door een professionele schilder? Via de online offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen.

 

textielbehang
Textielbehang met een toplaag van katoen, linnen of polyester

 

Welke eigenschappen heeft stoffen behang?

Een voordeel aan textiel wandbekleding is dat deze meestal gemakkelijk afstripbaar is. Dat wil zeggen dat je de toplaag eenvoudig kan lostrekken van de onderlaag. Dit is handig indien je het behang later opnieuw zou willen verwijderen. Als de onderlaag nog helemaal in goede staat is, kun je daar met vrijwel elk type behang overheen behangen.

Linnen behang voelt zeer zacht aan en komt tot recht in vrijwel elk interieur. Linnen is van nature sterk, duurzaam en vormvast.

Nadelig is dan weer het feit dat textielbehang stofdeeltjes aantrekt die het behang kunnen vervuilen. Je kan dit probleem wel enigszins vermijden door het linnen behang (of een andere stof) te behandelen met een water- en vuilafstotend product.

 

Hoe textielbehang aanbrengen?

Om verzekerd te zijn van een foutloos en prachtig resultaat, kun je de behangwerken beter laten uitvoeren door een vakman. Indien je zelf de nodige ervaring hebt en het textielbehang zelf wil aanbrengen, zijn er enkele zaken die je moet weten.

Als de onderlaag van het behang gemaakt is van papier, moet je de behanglijm rechtstreeks op het papier uitsmeren. Heb je textielbehang met een onderlaag van vlies? Breng de lijm dan op de muur aan in plaats van op het vlies.

 

linnen behang

 

Textielbehang: voorbeelden ter inspiratie

Naast textielbehang op basis van katoen of linnen, bestaat er bijvoorbeeld ook behang met een lederlook of zelfs wol! Doe inspiratie op aan de hand van onderstaande foto’s.

 

Behangpapier met lederlook

Met behangpapier met een lederlook kun je nog wat meer buiten de lijntjes kleuren. Dit behang heeft een stoere uitstraling, maar tegelijk brengt het een erg knus gevoel teweeg in de woon- of slaapkamer. Lederlook behang is erg trendy en actueel. Ga bijvoorbeeld voor lederbehang met krokodillenhuid of slangenprint om je kamer een opvallende ’touch’ te geven en werk af met basic meubels voor een stijlvol interieur.

 

 

Fluweel behangpapier

Een andere optie is fluweel behangpapier, dat zacht aanvoelt. Velours behangpapier stamt al af uit het begin van de 18de eeuw, maar is de laatste jaren opnieuw in de mode. Ook met fluweel behangpapier kun je verschillende richtingen uit die perfect bij jouw stijl passen. Kies bijvoorbeeld voor een design met strepen of bloemen. Het ontwerp in onderstaande foto heeft zelfs een diepe reliëfstructuur.

Benieuwd naar exacte prijzen voor dergelijk behangwerk op maat van jouw interieur? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.