Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.be Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.be

Overschilderbaar behangpapier: Info & materialen

Behangpapier overschilderen kan gebeuren om talrijke redenen. Zo kunnen kleuren vervagen, smaken verschillen of gebruikssporen ontstaan. Verven is dan ook vaak een goedkope en snelle oplossing dat minder tijdrovend is dan opnieuw behangen. In dit artikel overlopen we de soorten overschilderbaar behangpapier en mogelijkheden om oud behang toch te verven.

Behangpapier kopen? Bekijk het volledige aanbod in de webshop

 

overschilderbaar behangpapier kopen Overschilderbaar behang kopen

Beschilderbaar behang kopen heeft heel wat voordelen. Je kan zelf de perfecte match kiezen tussen textuur en kleur en ook de naden worden tijdens het schilderen of verven mooi verstopt. Het nadeel van overschilderbaar behang is dat je er meer werk aan hebt dan bij klassiek behangpapier. Zo moet je eerst behangen en vervolgens nog schilderen. De meest gebruikte wandafwerkingen die je kan verven zijn: Vliesbehang, Glasvezelbehang, renovatievliespapier en Vinylbehang.

 

 

Oud behangpapier schilderen of verven

Vooraleer oud behangpapier te verven is het belangrijk na te gaan wat de staat is van het papier. Wanneer het behang loshangt of beschadigt is kies je best voor nieuw papier of lap je het eerst op met behangerslijm. Is het behang nog in prima staat dan kan je het papier verven. Er zijn twee belangrijke aandachtspunten:

Hechtingslaag

Behang van vroeger werd niet gemaakt met de bedoeling het later te overschilderen. Daarom is het mogelijk dat gewone muurverf niet steeds zal hechten. In dat geval bestaan er talrijke primers die het mogelijk maken toch te verven of te overschilderen. Alvorens onnodige kosten te doen kan je steeds een testlaag aanbrengen om te zien of de verf houdt.

Opmerking: De verf maakt het behang nat waardoor er blazen kunnen ontstaan. Bij het drogen verdwijnen deze normaal weer. Wanneer je te maken hebt met vijf of meer lagen behang is het mogelijk dat blazen blijvend zichtbaar zijn na het schilderen of verven.

 

Gebruikte Weekmakers

Om behang soepel te houden maakt men gebruik van weekmakers. Bij het verven kan het gebeuren dat deze weekmakers naar het oppervlak gezogen worden wat zorgt voor een plakkerig oppervlak dat niet meer verdwijnt. Alvorens je de kamer gaat schilderen of verven test je daarom best eerst een klein stukje uit. Bij slechte weekmakers zit er niets anders op dan het papier toch te verwijderen. Opgelet! Het kleefeffect zal pas duidelijk worden na het verven, wanneer de verf volledig gedroogd is. Soms heeft het ook te maken met de soort verf. Zo zal zijdeglans meer kans geven op kleven dan matte verf.

 

behang schilderen