Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.be Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.be

Behang verwijderen

Wil je graag je oud behang verwijderen? Je kan daarvoor een professionele behanger inschakelen, maar je kan gerust ook zelf aan de slag gaan. Hoe moet je behangpapier verwijderen? Wat zijn de aandachtspunten per type behangpapier? En hoeveel kost het materiaal dat je nodig hebt (bv. behangafweekmiddel, behangafstomer,  behangperforator, …)? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Stappenplan behang verwijderen
Aandachtspunten per type behang
Prijs behang verwijderen: DHZ vs. vakman

Ga naar de webshop

 

Stappenplan behang verwijderen

Wil je je muren renoveren met nieuw behangpapier of een likje verf? Dan moet je eerst je oud behang verwijderen. Om dat correct en vlot te doen, heb je het juiste gereedschap en kwaliteitsvolle producten nodig (meer info hieronder). Wil je graag zelf je behangpapier verwijderen? Volg dan nauwgezet de volgende stappen:

 

STAP 1: ruimte voorbereiden

Behangpapier verwijderen gaat gepaard met water, rommel, lijmresten, … Plaats daarom eerst een afdekzeil op de vloer om mogelijke schade te voorkomen. De meubels kan je gewoon in het midden van de ruimte zetten. Ook de stopcontacten en lichtschakelaars goed afplakken is belangrijk. Ten slotte is het aangeraden om de zekeringgroep van de ruimte af te zetten in je meterkast.

 

STAP 2: behang losweken

  • Kleine oppervlakte = behangafweekmiddel: voor kleinere muren is een behangafweekmiddel erg geschikt. Verdun deze behangverwijderaar gewoon met water volgens de instructies op de verpakking. Breng het middel aan op het behang met een blokkwast of spons en laat het enkele minuten intrekken. Je kan ook je behang verwijderen met wasverzachter of afwasmiddel, verdund met water.
  • Grotere oppervlakte = behangafstomer: gaat het om grotere muren? Dan kan je ook je behang afstomen. Vul de behangafstomer gewoon met water en wacht tot het water op temperatuur is. Als je behang afstoomt, begin je best bovenaan in een hoek. Plaats de stoommond gedurende enkele minuten op dezelfde plaats. De stoom weekt het behang  vlot los, zodat je het makkelijk kan verwijderen.

TIP: gaat het om hardnekkig behangpapier dat moeilijk los te weken is? Doorprik het dan eerst met een behangperforator. Het vocht sijpelt dan door de gaatjes achter het papier. Zo komt het vlotter los.

 

STAP 3: behang verwijderen

Is het behang losgeweekt? Dan kan je het vlot van de muur trekken of afsteken met een speciale behangafsteker of een eenvoudig plamuurmes. Blijven er nog lijmresten achter? Die kan je wegvegen met een spons of licht afschuren met schuurpapier.

 

STAP 4: muur klaarmaken voor afwerking

Heb je met je behangafsteker of plamuurmes kleine kapjes in je muur gemaakt? Of kwam een deel van de bepleistering los? Dan kan je die beschadigingen opvullen met een muurvuller en nadien licht opschuren om oneffenheden weg te werken. Daarna is je muur klaar om verder afgewerkt te worden.

 

Benodigd materiaal voor het verwijderen van behang

Wil je snel en makkelijk behang verwijderen? Gebruik dan kwalitatief gereedschap en hoogwaardige producten. Voor deze klus heb je het volgende nodig:

  • behangafweekmiddel (behangverwijderaar)
  • behangafstomer
  • behangperforator
  • behangafsteker of plamuurmes
  • Vulmiddel

Ga naar de webshop

 

Aandachtspunten per type behang

Hoe je behang kan verwijderen, hangt ook af van het type behangpapier. Enkele aandachtspunten per type behang op een rij!

  1. Klassiek behangpapier

    Gaat het om licht behangpapier? Dan is een behangafweekmiddel meestal voldoende om het behang los te weken. Is het zwaar behangpapier? Maak dan eerst gaatjes in het behang met een behangperforator en week het daarna los met een behangafstomer.

  2. Vinylbehang

    Vinylbehang bestaat uit 2 lagen. Hier heb je zeker een behangperforator nodig. Zo kan het vocht van de behangafstomer aan de achterliggende lijm geraken.

  3. Glasvezelbehang

    Glasvezelbehang verwijderen is het moeilijkst. Je hebt een zwaardere behangperforator nodig om door te dringen tot de sterke glasvezellijm. Daarna gebruik je best een behangafstomer om het glasvezelbehang los te weken. Is het behang overschilderd met latexverf? Dan is het beter om de muur gewoon te overschilderen in de kleur van je keuze. Dat bespaart je veel tijd en moeite.

  4. Vliesbehang

    Vliesbehang kan je heel eenvoudig verwijderen. Steek gewoon een hoekje af met een plamuurmes en trek dan de hele baan in 1 keer van de muur.

TIP: op zoek naar gereedschap en producten om je behang te verwijderen? Je vindt een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden in onze webshop!

 

 

behang verwijderen

Prijs behang verwijderen

Hoeveel kost behangpapier verwijderen ongeveer? Dat hangt vooral af van je keuze om het zelf te doen of om een beroep te doen op een vakman:

 

1. Prijs zelf behang verwijderen

Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je enkel voor het materiaal en de producten die je nodig hebt. De kosten zullen afhangen van de gebruikte methode. Heb je een behangafstomer nodig of is een behangafweekmiddel voldoende? Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Behangafweekmiddel (behangverwijderaar): vanaf ongeveer 10 euro (incl. btw) voor een fles van 0,5 liter
  • Behangafstomer: vanaf ongeveer 35 euro (incl. btw)
  • Behangperforator: vanaf ongeveer 18 euro (incl. btw)
  • Behangafsteker: vanaf ongeveer 14 euro (incl. btw)
  • Plamuurmes: vanaf ongeveer 8 euro (incl. btw) voor een 3-delige set
  • Muurvuller: vanaf ongeveer 10 euro (incl. btw) voor een tube van 330 gram

TIP: benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van producten en materiaal om behang te verwijderen? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!

 

2. Prijs behang laten verwijderen door een vakman

Laat je liever je oud behang verwijderen door een vakman? Dan kan je een professionele behanger inschakelen. Die werkt snel en beschikt over kwalitatieve materialen en gereedschap voor een correcte uitvoering. Wil je je muren achteraf opnieuw behangen? Dan neemt hij die werken uiteraard ook op zich. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je bovendien slechts 6% btw.

Het tarief van een behanger bedraagt gemiddeld 15 euro/uur, excl. btw. Dit is uiteraard slechts een richtprijs. De uiteindelijke kostprijs hangt af van het aantal m², het aantal ramen en deuren, de bereikbaarheid, de staat van de muren, het soort behangpapier, … Benieuwd naar een prijs voor jouw project? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.